Spremljajte nas na twitterju
Predstavitev
Kontakt
Doseg - Zavod za razvoj uporabniških podjetniških vsebin
Prijava v sistem
Povečajte svoj doseg
Sveže ideje za vaš poslovni uspeh
Vprašanja in informacije
07 49 66 961

Prihajajoči dogodki

Seznam vseh dogodkov si lahko ogledate tukaj.
Recepti za lokalno okolje
Želite recepte za oživitev lokalnega okolja? Nič lažjega, zaupajte nam svoje ime in e-naslov.

Zadruge kot odgovor na trenutne gospodarske razmere

zadruge Zadruge v svetu na pohodu  (vir: www.mladina.si/119929/)

Četudi marsikdo pozna zadruge (kooperative) zgolj po baskovskem Mondragonu – ta res zavzema s 34 milijardami prihodka na leto najvišje mesto med t. i. industrijskimi zadrugami –, pa so v svetu te podjetniške oblike zelo razširjene.

Zagotavljajo 100 milijonov delovnih mest, 20 odstotkov več kot multinacionalke. Prihodki 300 največjih zadrug so leta 2011 presegli prihodke španskega gospodarstva v letu 2008, ko je bilo deveto po moči v svetu. Skupaj znaša njihov prihodek na letni ravni 1600 milijard dolarjev. V Nemčiji in v ZDA je vsak četrti delavec član zadruge, v Kanadi pa kar štirje od desetih.

Zadruge, lani je bilo mednarodno leto zadrug, so torej pomemben gospodarski dejavnik v nacionalnih in v globalni ekonomiji. In kar je zanimivo, so praktično vse zadruge uspešno prestale krizo. »Zadruge so res alternativa, ki lahko blaži negativne učinke laissez faire,« je lani zapisal Won-Byung Choi, predsednik organizacije Mednarodne zveze agrokulturnih zadrug (ICAO).

Toda v čem se pravzaprav razlikujejo od t. i. klasičnih podjetij? Aleksandra Kanjuo - Mrčela v knjigi Lastništvo in ekonomska demokracija piše, da »so kooperative (zadruge) organizacijska oblika, utemeljena na kolektivni lastnini nad sredstvi za proizvodnjo«.

o je univerzalna definicija zadrug. Najdemo tudi drugačne. Na primer: »Kooperativa je samostojno združenje posameznikov, ki so se prostovoljno povezali zato, da bi zadovoljili svoje ekonomske, socialne, kulturne in druge potrebe ali težnje. Kooperativa je podjetje, katerega lastniki so člani sami, ki ga demokratično vodijo in nadzirajo.« 

www.mladina.si/119929/

Avtor članka: Tomislav Jurman, dipl. ekonomist
 
 
< Nazaj
 

Oglejte si tudi...

Pridobitev subvencije za samozaposlitev. Gre za enkratno finančno pomoč v obliki nepovratnih sredstev, ki vam pomaga uresničiti vašo poslovno idejo in ohraniti samozaposlitev.
samozaposlitev
Vas zanimajo priložnosti v turizmu? Poslovno ali pa ste samo radovedni?
tlab_454582
Na portalu Izvozno okno lahko najdete različne poslovne priložnosti razvršečene po državah.
poslovene-priloznosti
Poiskati morate veliko potencialnih delodajalcev, preučiti njihove potrebe in jim ponuditi rešitev...
iskanje-sluzbe
Brezplačna e-revijaa
Naročite se na brezplačno e-revijo, ki izhaja 1x mesečno, kjer boste izvedeli veliko nasvetov in drugih koristnih podjetniških vsebin.
E pošta:

Prihajajoči dogodki

Seznam vseh dogodkov si lahko ogledate tukaj.
Doseg, Zavod za razvoj uporabnih podjetniških vsebin | Pogoji uporabe | O Piškotkih